Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

Totalna porażka szkół średnich w Głubczycach

65 odpowiedzi w tym temacie

#1 obserwator

obserwator

Swojak

• Użytkownicy zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 291 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 08:46

Totalna porażka pedagogów szkół średnich w Głubczycach.
Pewna gazeta opublikowała ranking szkół średnich oraz ranking matur szkół średnich. Ze względu na bardzo wysoki poziom nie mieszczą się Nasze szkoły średnie w rankingu.
O rankingu matur nie ma nawet, co mówić, bo słowo totalna porażka to mało.

I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza
Zespół Szkół Ogólnokształcących
Miejsce w rankingu ogólnopolskim: 500 (ze względu na wysoki poziom kształcenia nie mieści się w rankingu.)
miejsce w rankingu wojewódzkim: 23 (odwróćmy tabele Liceum na czele)

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Szafera
Miejsce w rankingu ogólnopolskim: 250 (ze względu na wysoki poziom kształcenia nie mieści się w rankingu.)

Zespół Szkół Mechanicznych
Miejsce w rankingu ogólnopolskim: 250 (ze względu na wysoki poziom kształcenia nie mieści się w rankingu.)
miejsce w rankingu wojewódzkim: 200 (odwróćmy tabele Technikum na czele)

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Zapomniano dopisać, że mamy najlepszy w Polsce CHÓR i NAJLEPSZY TEATR.

Ogólne
Wątek O wszystkim
Nowi moderatorzy forum - uwagi, opinie, komentarze
Obserwator
Wpis nr 10
Napisano 18 styczeń 2012 - 13:31
Postów 268
Do czasu usunięcia NG ze społecznego moderatora moje wpisy ograniczę do minimum.

#2 New Generation

New Generation

.::X X X::.

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 11:33

no to ja się teraz nie dziwię, że nasza młodzież tak chętnie ucieka do innych miast już po skończeniu gimnazjum
Dołączona grafika

#3 obserwator

obserwator

Swojak

• PipPipPipPip
  • 291 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 12:04

Wyświetl postUżytkownik New Generation dnia 11 styczeń 2012 - 11:33 napisał

no to ja się teraz nie dziwię, że nasza młodzież tak chętnie ucieka do innych miast już po skończeniu gimnazjum

Ty najwyraźniej żyjesz na zielonej wyspie gumofilcu.
Po gimnazjum żadna młodzież nie ucieka z Głubczyc do innych miast (a skąd maja niby mieć kasę) tylko po ukończeniu szkół średnich (liceum lub technikum).
Pobudka gumofilcu?.

Ogólne
Wątek O wszystkim
Nowi moderatorzy forum - uwagi, opinie, komentarze
Obserwator
Wpis nr 10
Napisano 18 styczeń 2012 - 13:31
Postów 268
Do czasu usunięcia NG ze społecznego moderatora moje wpisy ograniczę do minimum.

#4 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 12:11

Wyświetl postUżytkownik obserwator dnia 11 styczeń 2012 - 12:04 napisał

Ty najwyraźniej żyjesz na zielonej wyspie gumofilcu.
Po gimnazjum żadna młodzież nie ucieka z Głubczyc do innych miast (a skąd maja niby mieć kasę) tylko po ukończeniu szkół średnich (liceum lub technikum).
Pobudka gumofilcu?.

Tadek gumofilcu... lepiej sprawdź swoje informacje zamiast wypisywać głupoty. Kasę młodzież ma od rodziców, którzy dbają o poziom wykształcenia swoich pociech.
Dołączona grafika

#5 Corvus Corax

Corvus Corax

Swojak

• PipPipPipPip
  • 400 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 12:35

Wyświetl postUżytkownik New Generation dnia 11 styczeń 2012 - 12:11 napisał

Tadek gumofilcu... lepiej sprawdź swoje informacje zamiast wypisywać głupoty. Kasę młodzież ma od rodziców, którzy dbają o poziom wykształcenia swoich pociech.

Czy to ma oznaczać, że pozostali rodzice nie dbają o wykształcenie swoich dzieci?
Dziwne to Twoje podejście.

#6 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 12:46

Wyświetl postUżytkownik Corvus Corax dnia 11 styczeń 2012 - 12:35 napisał

Czy to ma oznaczać, że pozostali rodzice nie dbają o wykształcenie swoich dzieci?
Dziwne to Twoje podejście.

Dziwne jest ale to twoje wąskie myślenie.
Nigdzie nie powiedziałem, że jedni rodzice dbają a inni nie dbają. Niemniej jest chyba logiczne dla wszystkich, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić finansowo na to, aby wysyłać swoje dzieciaki do internatów w dużych miastach w tak młodym wieku.
Tadek gumofilec w białych skarpetkach vel Obserwator ciśnie mi tu jakieś głupoty jakby nie wiedział co się wokół dzieje. A za chwilę będzie chciał tu jeszcze pouczać dyrektora LO jak ma kierować szkołą i co robić żeby podnieść poziom nauczania.

Dołączona grafika

#7 krzysio

krzysio

Znajomy

• PipPip
  • 30 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 16:58

No dobrze, ale czy władze szanowne tego nie widzą???? - Ktoś komuś podlega, ktoś kogoś powołuje, ktoś ma nadzór nad szkołami, ktoś odwołuje - jeśli są ku temu powody... - najlepiej zamiatać pod dywan - i twierdzić, że nic się nie stało...:( W końcu głupim społeczeństwem łatwiej manipulować, produkować roboli - żeby w Europie Zachodniej robili - a miasto samo wymrze śmiercią naturalną... - Pogratulować tylko rządzącym. Szkoły już zamykają, niedługo pozamykają też te średnie - bo nikt za nic nie odpowiada, i nikogo nic nie obchodzi. Tylko tak dalej szanowna władzo!!!Brawo, początek końca się ziszcza na Waszych oczach - a Wy udajecie ślepca... :) Hehehe

Ktoś puścił bąka - a Wszyscy zgodnie twierdzą - że pachnie :) - Tylko, że tego bąka puściło niezależne badanie jakości kształcenia naszych szkół!!! Hello - czy władza chociaż wie - co się na jej podwórku dzieje????, pod dywan zawsze można zamiatać - ale jak długo????? :)

#8 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 17:36

Wyświetl postUżytkownik krzysio dnia 11 styczeń 2012 - 16:58 napisał

No dobrze, ale czy władze szanowne tego nie widzą???? - Ktoś komuś podlega, ktoś kogoś powołuje, ktoś ma nadzór nad szkołami, ktoś odwołuje - jeśli są ku temu powody... - najlepiej zamiatać pod dywan - i twierdzić, że nic się nie stało...:( W końcu głupim społeczeństwem łatwiej manipulować, produkować roboli - żeby w Europie Zachodniej robili - a miasto samo wymrze śmiercią naturalną... - Pogratulować tylko rządzącym. Szkoły już zamykają, niedługo pozamykają też te średnie - bo nikt za nic nie odpowiada, i nikogo nic nie obchodzi. Tylko tak dalej szanowna władzo!!!Brawo, początek końca się ziszcza na Waszych oczach - a Wy udajecie ślepca... :) Hehehe

Wyświetl postUżytkownik krzysio dnia 11 styczeń 2012 - 17:29 napisał

Ktoś puścił bąka - a Wszyscy zgodnie twierdzą - że pachnie :) - Tylko, że tego bąka puściło niezależne badanie jakości kształcenia naszych szkół!!! Hello - czy władza chociaż wie - co się na jej podwórku dzieje????, pod dywan zawsze można zamiatać - ale jak długo????? :)

Ksysio? :lol: ty może się wreszcie pochyl nad problemem kształcenia i kryteriów na podstawie których był robiony ranking, a nie tak od razu jedziesz na władzuchnę... ;)

Użytkownik New Generation edytował ten post 11 styczeń 2012 - 17:36

Dołączona grafika

#9 krzysio

krzysio

Znajomy

• PipPip
  • 30 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 17:41

Kryteria były jednakowe dla Wszystkich - czy to tak ciężko zrozumieć????

#10 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 17:42

Wyświetl postUżytkownik krzysio dnia 11 styczeń 2012 - 17:41 napisał

Kryteria były jednakowe dla Wszystkich - czy to tak ciężko zrozumieć????

ahh Ksysio... chodzi o to czy były właściwie dobrane :P

Użytkownik New Generation edytował ten post 11 styczeń 2012 - 17:42

Dołączona grafika

#11 krzysio

krzysio

Znajomy

• PipPip
  • 30 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 17:47

Masz rację - gdyby były dobierane pod kątem muzykalności - to pewnie byłoby pierwsze miejsce :) Hehehe - ale chyba nie o to w tym rankingu chodzi :)

#12 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 17:51

Wyświetl postUżytkownik krzysio dnia 11 styczeń 2012 - 17:47 napisał

Masz rację - gdyby były dobierane pod kątem muzykalności - to pewnie byłoby pierwsze miejsce :) Hehehe - ale chyba nie o to w tym rankingu chodzi :)

nie chodzi też o złośliwości, a ty od samego początku tylko na tym się skupiłeś
Dołączona grafika

#13 krzysio

krzysio

Znajomy

• PipPip
  • 30 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:02

Wdzisz, nie chodzi o złośliwości - tylko o rzetelne przedstawienie faktów. Co do złośliwości - to mi to lotto i powiewa, gdyż niewiele mam już wspólnego z tym podwórkiem :), ale z racji korzeni - nie mogę pozostać obojętny :)

#14 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:12

Wyświetl postUżytkownik krzysio dnia 11 styczeń 2012 - 18:02 napisał

Wdzisz, nie chodzi o złośliwości - tylko o rzetelne przedstawienie faktów. Co do złośliwości - to mi to lotto i powiewa, gdyż niewiele mam już wspólnego z tym podwórkiem :), ale z racji korzeni - nie mogę pozostać obojętny :)

rzetelne powiadasz? hhmmm...
Tobie przecież nie chodzi o rzetelność tylko o wykorzystanie okazji tj. jakiegos rankingu do ataku na władzuchnę.
Rzetelne byłyby te fakty wówczas gdybyś na wstępie podkreślił, że głubczyckie szkoły praktycznie nigdy nie otrzymywały wysokich miejsc w rankingach. Nie ma to na szczęście żadnego przełożenia na indywidualne wyniki osiągane w nauce przez naszą młodzież, która później kończy bardzo dobre szkoły wyższe. To też o czymś świadczy.

Dołączona grafika

#15 krzysio

krzysio

Znajomy

• PipPip
  • 30 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:22

Masz rację (ponownie!!!) - zawsze można zamówić sobie ranking w firmie "krzak" - która stwierdzi - tak jak zlecający zechce :) - stwierdzasz, że nijakość zawsze była - i będzie - więc jest dobrze - czy tak??? Gratuluję podejścia zatem :) A jednostki wybitne zawsze były i będą, nawet przy beznadziejnych szkołach. :)

#16 heniu

heniu

Moderator moderatorów

• PipPipPipPip
  • 984 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:29

Pan Ekierka jest dobry, ale tylko do chóru.
Wszelkie podobieństwo do osób i wydarzeń jest całkowicie przypadkowe i niezamierzone. (Oczywiście chodzi o to, co napiszę :)).

#17 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:46

Wyświetl postUżytkownik krzysio dnia 11 styczeń 2012 - 18:22 napisał

Masz rację (ponownie!!!) - zawsze można zamówić sobie ranking w firmie "krzak" - która stwierdzi - tak jak zlecający zechce :) - stwierdzasz, że nijakość zawsze była - i będzie - więc jest dobrze - czy tak??? Gratuluję podejścia zatem :) A jednostki wybitne zawsze były i będą, nawet przy beznadziejnych szkołach. :)

Niczego takiego nie stwierdzam, ale jestem realistą i jeżeli przez tyle lat nic się nie zmieniło, to raczej nie liczę, aby nastapiła jakaś rewolucja w tej kwestii w najbliższym czasie. Szczerze mówiąc to niestety nie widzę szansy, aby nasze szkoły mogły konkurować z tymi z większych ośrodków miejskich.
Nie ubolewam jednak nad tym rankingiem jak inni, ponieważ wcześniej wspomniałem, że nasza młodzież jest zdolna i na przekór niektórym odnosi spore sukcesy zarówno w nauce jak i w późniejszym życiu zawodowym.
To jest najważniejsze.
:D
Dołączona grafika

#18 ryzyk-fizyk

ryzyk-fizyk

Nowy

• Pip
  • 1 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 19:37

Z perspektywy absolwenta mickiewicza mogę powiedzieć, że głubczyckie lo to nie ma co ukrywać szkoła mierna. I to nawet na głubczyckie normy, tego nie da się ukryć. Do porównania weźmy… gimnazjum nr 1, które mimo swoich niezliczonych wad i momentami średniawej kadry pozwala uczniom zdolnym się wybić, a mniej zdolnym przejść z klasy do klasy (bądź skończyć w hufcu pracy : ). Nie zapominajmy, że jest to szkoła obowiązkowa i zasadniczo nie ma żadnej konkurencji w okolicy.

Natomiast nasze wspaniałe liceum, jako szkoła przeznaczona dla ludzi planujących dostać się na studia stara się jak może by zapełnić pięć klas, po 20-30 osób, no i są tego efekty – można się dostać do klasy biologiczno-chemicznej z dwóją lub tróją z chemii, na egzaminie gimnazjalnym wystarczy postrzelać i już. Ale to jeszcze nic, przecież we wspomnianym gimnazjum jest jeszcze więcej uczniów i jakoś to się trzyma kupy. W liceum coś jest jednak nie tak:

• zainteresowanie uczniem dąży do zera, zainteresowanie ucznia nauczycielem do nieskończoności ( za wszystkim lataj sam). Jest spora bariera pomiędzy stronami.
  • motywacji do nauki przez n-li brak ( a raczej w drugą stronę – patrz średnia ważona)
  • przepychanie uczniów, którzy pomylili ZSZ z LO ( między innymi za pomocą zajefajnego systemu średniej ważonej, która winduje w górę z niedostatecznej na dopuszczającą, mówiąc jeszcze o tej ś.ważonej bardzo wygodne to narzędzie, nie trzeba się zastanawiać czy uczeń faktycznie coś umie/rozumie podsumowując rok szkolny),
  • prac pisemnych jak kot napłakał ( a jak zrobią to potem dwa tygodnie płaczą, że mają do sprawdzenia kilkadziesiąt sprawdzianów),
  • wyszukiwanie zdolnych uczniów w gre nie wchodzi, biorą tylko wcześniej zareklamowanych "pewniaków"
  • Przeciętny, pełen ciekawości uczeń… lepiej niech zajrzy do biblioteki.
  • Doskonalenie się pracowników? Rozszerzanie wiedzy przedmitoowej? Metody nauczania? :lol: Chyba tylko kurs sprawdzania matur.
  • Lekcje często służą do podawania zakresu materiału, jego nauka we własnym zakresie.
  • Liczy się tylko matura, a raczej uczenie się procedur egzaminacyjnych – nauka myślenia we własnym zakresie.
  • Placówka ma obraz 'rozwojowej" – uczestniczy w programie z UE eSzkoła (swoją drogą sprzęt jaki tam dają to jest 100% budżetowy, a pomijając to nauczyciele podobno i tak go nie wykorzystują nawet w 1%. No i ta wspaniała hala sportowa.
  • Dewiza – uczeń dla szkoły oraz odbębnić swoje i do domu – 40 godzinny tydzień pracy? :lol:

Czy jest na to wszystko lekarstwo? Tak, ewaluacja, ewaluacja i jeszcze raz ewaluacja. Niezapowiedziane i obiektywne sprawdzanie wiedzy uczniów, sprawdzanie wyników nauczania oraz klasyczne ocenianie oparte na ustalaniu oceny z uczniem sugerując się jego ocenami. Usadzanie w klasie i wyrzucanie ze szkoły gdy nie się do niej nie nadaje, może to przywróci prawdziwego ducha liceum – półakademickich spotkań pogłębiania wiedzy w kameralnym gronie. To samo dla nauczycieli, niech się nie boją ich wyrzucać. Konkurencja na rynku pracy wyjdzie na dobre wszystkim.

A może te słabe wyniki uczniów to efekt działania lobby korepetycyjnego? B)

Oczywiście to jest tylko moja opinia, przemyślenia w żadnym wypadku fakty.

Apropo, krzysio lubisz sport?

Użytkownik ryzyk-fizyk edytował ten post 11 styczeń 2012 - 21:03

#19 Młode Wilki

Młode Wilki

...

• PipPipPipPip
  • 2215 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 20:38

.

Użytkownik Młode Wilki edytował ten post 20 styczeń 2012 - 01:03

#20 New Generation

New Generation

• Moderatorzy społeczni
  • PipPipPipPip
  • 7320 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 21:15

(...)

Wyświetl postUżytkownik ryzyk-fizyk dnia 11 styczeń 2012 - 19:37 napisał

Z perspektywy absolwenta mickiewicza mogę powiedzieć, że głubczyckie lo to nie ma co ukrywać szkoła mierna. I to nawet na głubczyckie normy, tego nie da się ukryć. Do porównania weźmy… gimnazjum nr 1, które mimo swoich niezliczonych wad i momentami średniawej kadry pozwala uczniom zdolnym się wybić, a mniej zdolnym przejść z klasy do klasy (bądź skończyć w hufcu pracy : ). Nie zapominajmy, że jest to szkoła obowiązkowa i zasadniczo nie ma żadnej konkurencji w okolicy.

Natomiast nasze wspaniałe liceum, jako szkoła przeznaczona dla ludzi planujących dostać się na studia stara się jak może by zapełnić pięć klas, po 20-30 osób, no i są tego efekty – można się dostać do klasy biologiczno-chemicznej z dwóją lub tróją z chemii, na egzaminie gimnazjalnym wystarczy postrzelać i już. Ale to jeszcze nic, przecież we wspomnianym gimnazjum jest jeszcze więcej uczniów i jakoś to się trzyma kupy.
[/list]
Czy jest na to wszystko lekarstwo? Tak, ewaluacja, ewaluacja i jeszcze raz ewaluacja. Niezapowiedziane i obiektywne sprawdzanie wiedzy uczniów, sprawdzanie wyników nauczania oraz klasyczne ocenianie oparte na ustalaniu oceny z uczniem sugerując się jego ocenami. Usadzanie w klasie i wyrzucanie ze szkoły gdy nie się do niej nie nadaje, może to przywróci prawdziwego ducha liceum – półakademickich spotkań pogłębiania wiedzy w kameralnym gronie. To samo dla nauczycieli, niech się nie boją ich wyrzucać. Konkurencja na rynku pracy wyjdzie na dobre wszystkim.

A może te słabe wyniki uczniów to efekt działania lobby korepetycyjnego? B)

Oczywiście to jest tylko moja opinia, przemyślenia w żadnym wypadku fakty.

Apropo, krzysio lubisz sport?

Niestety nie mogę się wypowiadać na temat LO bo nie znam reguł jakie tam panują, ale coś mi się widzi, że ty raczej jesteś jednym z belfrów niż byłych absolwentów.
Natomiast chciałem zabrać głos odnośnie proponowanego przez ciebie wyrzucania ze szkoły "jeśli ktoś się nie nadaje".
Od zawsze byłem zdania, że LO to szkoła która nie uczy niczego przydatnego. Takie 4 lata uczenia się o wszystkim i o niczym, a ostatecznie nikt nie ma obowiązku lubić chemii, historii czy biologii. Spora część młodzieży traktuje LO na zasadzie "byle przetrwać ( bo w mechaniku za długo) i na studia". LO nie uczy także żadnego zawodu (dlatego ja wybrałem ZSM). Tak więc moim zdaniem jest to ostatnia szkoła, która ma prawo kogokolwiek wyrzucać.
Tak naprawdę młodzież rozwija swoje skrzydła dopiero na studiach. Tworzenie przeszkód w postaci szkół średnich i matury to największa bzdura jaką kiedykolwiek wymyślono.
Efekt jest taki, że wielu ludziom zamyka się bezczelnie drogę do zdobycia wyższego wykształcenia - nota bene - które również niczego nie gwarantuje, ale przynajmniej dzięki niemu ludzie są postrzegani jako "wykształceni", mądrzejsi, lepsi. Pozostali muszą niestety kończyć zawodówki, a niejednokrotnie jest tak, że przykładowo w przypadku kierunków technicznych studenci politechnik przychodzą do tych po zawodówce na korki.
Po co więc wyrzucać ze szkoły? Sens jest w tym, aby dać tym ludziom szansę nawet jeśli są słabi. Zweryfikuje ich rynek. A jakaś tam statystyka czy ranking... kogo to obchodzi...

Użytkownik Jacenty edytował ten post 12 styczeń 2012 - 01:28

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych