Skocz do zawartości

Zaloguj przez Facebook Rejestracja

188 odpowiedzi w tym temacie

#1 ~Redakcja nto~

~Redakcja nto~
  • Goście

Napisano 16 lipiec 2007 - 07:35

Otwieramy internetową giełdę wymiany praktycznych informacji o tym, jak urządzić się za granicą. Zachęcamy osoby, które już wyjechały i mają za sobą doświadczenia z zagranicznym urzędem, agencją pracy, pośrednikiem od nieruchomości, by poradziły tym, którzy dopiero wyjeżdżają. Jak i gdzie znaleźć tanią kwaterę? Kiedy najlepiej zarezerwować bilet na samolot? Czy w Londynie jest robota? Zapraszamy do wymiany doświadczeń i dyskusji

#2 ~Landsberg~

~Landsberg~
  • Goście

Napisano 16 lipiec 2007 - 07:55

Droga Redakcjo NTO to jest bardzo dobry pomysl z ta wymiana doswiadczen. Mam tylko jedna prosbe usuwalcie od razu posty, ktorych autorzy maja tylko jedno na celu; sianie nienawisci pomiedzy narodami. W przeciwnym razie nastepny temat bedzie zniszczony poprzez glupie wpisy. Jestem ciekaw czy Wam sie to tym razem uda...Pozdrawiam.

#3 ~emigrant~

~emigrant~
  • Goście

Napisano 16 lipiec 2007 - 09:34

To swietny pomysł .ale moge napisac jedno sam pracowałem u wiekszości posredników które sie glaszają w NTo .wtych co ja niepracowałem oradzali mi inni znajomi którzy pracowali i moge powiedziec tylko jedno szukajcie pracy bezposrednio u pracodawcy !!Bo wszyscy posrednicy oszukuja kazdy w inny spoób.Niema takich co nieoszukują .a te całe organizacje niby do których nalerza są guzik warte!

#4 ~antyteza~

~antyteza~
  • Goście

Napisano 16 lipiec 2007 - 11:21

Takie forum to dobry pomysł, jednakże niegeneralizujcie-jak juz pośrednik to złodziej i oszust. Nie każdy kłamie, obiecując gruszki na wierzbie. Nie uogólniajcie. Są miejsca do których nie wyjedziesz bez pomocy pośrednika, są rzeczy których sam nie rozwiązesz bez pomocy pośrednika. Są lepsi i gorsi pośrednicy jak również lepsi i gorsi pracownicy. Może pogadać o tych dobrych i dać szanse na poprawe tym gorszym?Niech to będzie miejsce wymiany doświadczeń, które przed wyjazdem do pracy za granicę są bezcenne. Życzę powodzenia!

#5 ~pająk~

~pająk~
  • Goście

Napisano 16 lipiec 2007 - 18:31

Witam wszystkich.pracuje w holandii,w fabryce mięsa,jestem zatrudniony z pośrednictwa holenderskiego biura,z polskimi pośrednikami miałem nie mile doświadczenia,ale nie sądzę,że wszyscy są tacy,mieszkam w mieście OLST,może ktoś jest z tych rejonów,może Deventer,w tej chwili,jestem na urlopie w polsce,pozdrawiam wszystkich.

#6 ~Czarna~

~Czarna~
  • Goście

Napisano 17 lipiec 2007 - 06:24

Witam wszystkich. Od kilku lat mieszkam w Holandii, zaczynalam pracowac w szklarniach, przy pakowaniu owocow a teraz mam prace administracyjna. Kazdy posrednik musi zarobic, nie wazne czy to posrednik polski czy holenderski. Wiem z wlasnego doswiadczenia, ze trudno znalezc prace bezposrednio w firmie no chyba ze ktos biegle wlada holenderskim. Zachecam wszyskich do nauki tego jezyka jesli myslcie o dluzszym pobycie w Holandii. Pozdrawiam wszystkich

#7 ~Olczus 2~

~Olczus 2~
  • Goście

Napisano 17 lipiec 2007 - 10:12

Witam , jakis czas temu mieszkalem w Deventer , gdzie poprzez uitzenbiuro ``Dirigent`` trafilem do fabryki sera w Zewollde . Na poczatku bylo wszystko ladnie i pieknie, ale do czasu pierwszej wyplaty. Zaczelo sie nie wyplacanie pieniedzy za przepracowane godziny, zwlekanie z wyplatami, itp przeboje, wiec omijajcie ta firme z daleka, a wszystko to dzieki posrednikom z firmy Pol Job Center

#8 ~emigrant~

~emigrant~
  • Goście

Napisano 17 lipiec 2007 - 11:00

to kompletna bzdura co tu wypisuje taki jeden niema rzeczy takich których nie mozesz załatwic sam holania to nie Polska i tutaj jest 100 razy łatwiej cokolwiek zalatwic niz w Polsce.pewnie to pisa jakis posrednik wcale sie nie zdziwie moze jakies przykłady podasz co madralo???niema usciwych psredników znaw szystkich nietylko z opola i slaska.i nielłudzic sie ze ktos sie poprawi dlaniech to czysty biznes handluja ludzmi.!!Tu niema sentymentów tu jest ogromna kasa mi np proponowano 50euro od łebka który przepracuje conajmniej miesiac.Niezgodziłem sie. zarabiaja kokosy na karzdym i nikomu niezalerzy na zmianie czego kolwiek jedynie zwiazki zawodowe i sprawa wsadzie potrafi co kolwiek zmienic albo odzyskac własna kase.poczytajcie sobie inne strony np polonijne tak sa wykazy posredników chyba ze 30 tam sie ludzie wypowiadają !!Np takie otto reklamowane jeden gorszych posredników handlowiec zywym towarem na wieksza skale.czy np taki SBaeuro,niema co wymieniac dalej bo trzeba by wymieniac wszystkich omijajcie posredników załatwiajcie prace bezposrednio u pracodawce lub przez znajomych szukajcie ogłoszeń internet prasa.

#9 ~johan~

~johan~
  • Goście

Napisano 19 lipiec 2007 - 11:07

emigrant pracowal jak twierdzi u wszystkich posrednikow to swiadzczy o n im najlepiej ! jestem ciekaw co Ci posrednicy sadza o tobie ? moze tak w te strone drodzy Panstwo ? ci narzekajacy to najczescie zyciowe lamagi ktore maja problem z adaptacja wszedzie na swiecie ! a za handel ludzimi to mozna do prokuratora trafic emigrant tak ze uwazaj !!! jak chcesz se polakac emigrant to przytul sie do misia albo idz do mamy a nie szukaj publicznosci na forum ....

#10 ~antyemigrant~

~antyemigrant~
  • Goście

Napisano 20 lipiec 2007 - 11:01

to co piszesz dzieciaku swiadczy o tobie ze nierozumiesz tego co czytasz to juz jest twój problem.Mozesz mnie podac do prokuratora tylko niewiem czy cie wpuszcza straznik wysmmieje juz przy wejsciu.Straszyc mozesz swoja macoche dziecko nie mnie.Niepolecam a i odradzam wszystkim posredników nikt was tak nieoszuka jak oni.szukac pracy tylko bezposrednio!!wiecej zarobicie i problemów miec niebedziecie dodatkowo jezyka sie nauczyc napewno sie przyda.posrednicy własnie zeruja na takich co najmniej potrafią.

#11 ~angielski podstawowy~

~angielski podstawowy~
  • Goście

Napisano 20 lipiec 2007 - 15:03

`niegeneralizujcie-jak juz pośrednik to złodziej i oszust`zgadzam się z ta opinią. Pracuję za granica przez biura pośrednicze od 4 lat co wakacje w Holl., jak i w Niemczech, więc coś mogę dorzucić od siebie. Choć przyznam, że kazda firma ma jakieś niedociągnięcie, jak i każdy pracownik. Polecam firmę dizałającą w Holl.: Mc Do It, Griffioen, jak i Perfekt Match - Imperson w PL. Powodzenia wszystkim.

#12 ~wesoła~

~wesoła~
  • Goście

Napisano 26 lipiec 2007 - 21:29

Nie polecam firmy Euroservices. Płacą najniższą stawkę, nakładają kary pieniężne za nieporządek w mieszkaniu, co jest totalnie śmieszne, (czuliśmy się jak w przedszkolu, gdy nam mówili, że mamy ciuchy porozrzucane i mamy je pochować do szafek:), i jak byłam tam dwa miesiące, to dziesięć osób wyleciało po tygodniu pracy, bo holendrom się nie spodobali pod względem wyglądu. Wylecieli bez żadnego wypowiedzenia a Euroservices(Dorcia) twierdzi, że oni każdemu wyjeżdżającemu mówią (oczywiście nic nikomu nie mówili) , że jak pracodawca Holender zechce to po trzech dniach może być zwolniony, chociaż na umowie jest napisane, że obowiązuje dwu tygodniowe wypowiedzenie. I się jedzie do domu na minusie ( bilet, jedzenie itp.). Ogólnie robią z ludzi Idiotów, ale to chyba jak każdy pośrednik...

#13 ~M.~

~M.~
  • Goście

Napisano 03 sierpień 2007 - 21:28

Chciałabym ostrzec wszystkich przed firmą Europe For You, mieści się w Szczepanowicach. Jest to pośrednik wysyłający do pracy do Holandii, umowę podpisuje się na miejscu z pracodawca holenderskim. Przede wszystkim wysyłają kobiety na zbieranie pieczarek. Uciekłam stamtąd po 2 tyg.! Oszukali mnie ze stawką godzinową, warunki mieszkaniowe beznadziejne; 6 osób w pokoju, grzyb na scianach, łazienka z ubikacją na korytarzu dla wszystkich, ciepła woda i prąd nie zawsze, ogólnie syf. Praca od 7 rano do godzin wieczornych! Nawet do 22-23! Transport na miejscu tragedia, czasem trzeba czekać nawet 2-3godz. na autobus, żeby odwiózł cię na mieszkanie ( sama droga trwa 30min. )Polska Inspekcja Pracy nie może nic w tej sprawie zrobić (pytałam), bo umowę miałam z pracodawca holenderskim, więc do tego opolskiego pośrednika nie moge się doczepić.Tak więc moge jedynie w ten sposób ostrzec innych...

#14 ~miszka~

~miszka~
  • Goście

Napisano 15 sierpień 2007 - 10:22

Przepraszam, ale tutaj najwyrazniej ktos nie rozumie problemu. Czy Ty czlowieku w ogole wiesz co oznacza termin `emigrant`? nie obrazaj tych `narzekajacych lamag` - jak ich nazwales, CO ZRESZTA UWAZAM ZA NIESTOSOWNE. Mniemam, ze osoba, ktora napisala ten komentarz sama jest, lub byla posrednikiem: Nie bron czlowieku tego stada `klamcow, oszustow` i wyzyskiwaczy, ktorzy jak prosiaki, dostawszy sie do zerowiska, neopamietale zeruja. Ja tez pracowlam przez wielu posrednikow, z aklimatyzacja nigdy nie mialam problemu, a za zyciowa lamage sie absolutnie nie uwazam (biore ten tekst -rzecz jasna- bezposrednio do siebie, bo byl przeciez skierowny do takich, jak ja-narzekajacych).Naturalnie mam na wzgledzie fakt, ze nie mozna generalizowac, jednakze ani raz w zyciu ni trafilam na porzadnego posrednika w kategorii czlowieczenstwa.

#15 ~andrzej~

~andrzej~
  • Goście

Napisano 15 sierpień 2007 - 19:42

witam wszystkich.tez napisze cos na ten temat.a wiec:od 5 lat mieszkam w niemczech,wyjechalem tam zaraz po ukonczeniu zawodu.najpierw pracowalem przez kilka firm posredniczych,NIEMIECKICH a ze wzgledu na to ze jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo ze moga cie oszukac,tak jak to robia firmy polskie.pozniej znalazlam prace bezposrednio w drukarni,bez posrednikow.i musze powiedziec ze jest naprawde fajnie,o nic sie nie trzeba martwic.wiem ze do tej pracy pojde jutro,za tydzien i za 2 lata.najlepiej jest szukac roboty w urzedzie pracy.nie mialem okazji przezyc tego co ludzie pracujacy w holandi czy anglii wiec nie wiem jak to jest.wszystkim tym,ktorzy planuja wyjazd za granice zycze powodzenia i ostroznosci.pozdrawiam.

#16 ~Dariszka~

~Dariszka~
  • Goście

Napisano 16 sierpień 2007 - 10:27

Byłam w Niemczech w ubiegłym roku...2 miesiące.To jeden z najgorszych okresów w moim życiu.Mam `pochodzenie`,a traktowali Nas Polaków jak śmieci.Byłam w Landshutcie k.Monachium w fabryce znanej marki czekolady.Odradzam wybierania się tam do pracy...mało płacą,nie mówiąc już o obrzydliwym zapachu jaki jest przy produkcji wyrobów czekoladowych.Dużo moich znajomych chwali sobie pracę w Holandii.

#17 ~ania~

~ania~
  • Goście

Napisano 21 sierpień 2007 - 17:58

mam pytanie do własciclela tego posty `andrzeja` mam na miary na prace w drukarni w Frankfurcie, chciała bym wiedziec czy to moze nie jest ta sama firma

#18 ~cała prawda o posrednikach~

~cała prawda o posrednikach~
  • Goście

Napisano 27 sierpień 2007 - 09:32

w dzisiejszym wydaniu nto praca jest o psrednikach pisze ze 80procent skarg jest na posredników z wysyłajacych do HOLANDI!! ale niestety te rady niezabardzo wystarczą.bo to własnie te legalne posrednictwa oszukują SBA-euro,otto oraz inne!Wystarczy poczytac opinie ludzi tam pracujacych pełno jest takich informacji w internecie takrze na stronach polonijnych. np .tutaj `_www.forum.zagranica.net/topics52/firma-sba-euro-vt77.htm`tacy sa praktycznie wszyscy posrednicy kazdy tylko oszukuje na czym innym.to krutka opinia z tej strony mam kumpli ikumpele co tam pracowali wszystko sie potwierdza.podobnie u innych posredników! `SBA EURO To zło.... i ści....!! Nigdy wiecej a jeszcze troche to zglosze ich na policje i do sądu!! Paranoja, jestem 2 miesiace w domu a nadal nie wyplacili mi pieniedzy zarobionych w holandii!!!!!! Wyzyskiwacze, co innego mowia a inaczej robia!! Po prostu szkoda gadac!! Odradzam wszystkim bo naprawde nie ma o nich ani jednogo dobrego zdania!!!!!!! Obcinają na wszystkim i nie wyplacaja w terminie... Nie dostaniesz kasy do puki nie masz sofi numeru, a numer sofi otrzymasz dzien przed wyjazdem.... no i pozniej czekasz na przelew, ja czekam juz prawie 2 miesiace!!! Potworne pieniadze ciagna za mieszkanie w warukach masakrycznych... !! W najbardziej zimne dni wylaczyli ogrzewanie, lodówki na kłodke ale i tak kradną... Na umowie piszą 40h tygodniowo a niektorzy maja na maxa 10h w tygodniu, po prostu tak niepowaznej firmy jeszcze nie widzialem, a ludzi e głupii jada zarobić, zajezdzaja na miejsce a okazuje sie ze nie ma dla nich pracy... Naprawde nie jestem zawistny ale ODRADZAM!!!!!!

#19 ~Wrocamy~

~Wrocamy~
  • Goście

Napisano 27 sierpień 2007 - 20:34

Jesli nie musicie - to nie wyjezdzajcie.Inaczej mowiac, jesli nic nie zgubiliscie za granica - to pozostancie u siebie w Polsce.A jesli za granica znalezliscie to, co zgubiliscie, to mozeciewracac z powrotem.

#20 ~adam oszózt~

~adam oszózt~
  • Goście

Napisano 27 sierpień 2007 - 20:41

warto wracac, galeria turawa - 600 nowych miejsc pracy!!600!!! wow, beda płacićpewnie kokosywracajcie!

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

użytkowników, gości, anonimowych