Napisano 22 marzec 2012 - 21:24:47
Dobrze przeczytałem, albo źle widzę ?Przecież tytuł tematu brzmi: "Otmice i Żędowice w żałobie". Szczerze współczuję rodzinom ofiar a także rannych...
Jak widzę ta tragedia dała do myślenia, ale o czym innym niż o ulotności i bezcenności ludzkiego życia... a szkoda!
Jak napisała polska noblistka "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". I tu jesteśmy poddawani próbie- ile w nas jest człowieka! Obudziły się znowu bestie stereotypów o nazwie "typowy hanys-typowy hadziaj i typowy szwab" czy jak to tam jest jeszcze nazywane!
Ja jestem Ślązakiem z dziada pradziada, paszport z kurą, czy wroną - mam, mam też ukończone 2 fakultety na naszej Alma Mater i kilka lat stażu pracy w tym kraju i nie zarabiam nawet 2000 zł... Ale próbuję tę pustkę finansową jakoś zapełnić! Dla chcącego nic trudnego! Sam potrafię myśleć za siebie, nikt nade mną z biczem nie musi stać- dla mnie skończył się okres w historii pod hasłem "Sprzedma konia-kupię Ślązaka". Jeśli ktoś napisał, że Ślązacy tylko do pracy fizycznej się nadają, to przepraszam-pomylił się- radzę zaprzyjaźnić się z jakimikolwiek mediami i dowiedzieć się, jakie stanowiska obecnie Ślązacy zajmują- czy to ci polscy Ślązacy, czy to niemieccy Ślązacy, czy śląscy Ślązacy!
I dodam jeszcze- w swoim miejscu pracy jestem jedynym Ślązakiem i się z tym nie kryję, nawet to manifestuję, cała grupa to Polacy- potrfaimy współpracować, wzajemnie się szanować i tworzyć coś wspólnie!
I jeszcze coś- bardzo krzywdząca jest opinia, iż Ślązacy tylko na tych Zaksach chcą się wzbogacić i myślą wyłącznie o dobrach materialnych- sam mam za sobą doświadczenie pracy zarobkowej za granicą i wiem dokładnie, iż bardzo wielu jest po prostu skazanych na takie życie i pracę za granicą- kosztem naprawdę wielu wyrzeczeń, a wyboru naprawdę nie mają...Więc kto w takim środowisku nie przebywał, ludzi nie poznał, bardzo proszę- niech nie wydaje sądów!I w tym tkwi ten cały tragizm-z niewiedzy się to bierze!
Żyjemy w bardzo ciekwaym regionie, o bardzo ciekawej historii, dorobku kulturalanym, różnorodnym- a różnorodnośc jest bogactwem! Pamiętajmy o tym proszę i cieszmy się z tego! Życie jest takie ulotne, za chwilę sie kończy, a człowiek człowiekowi wilkiem....